Udgivet februar 2022

Scandic Aarhus City: Medarbejdernes idéer og hverdagens udfordringer gør os mere bæredygtige

Scandic Aarhus City blev i 2021 kåret som Danmarks mest klimavenlige hotel. Kåringen er resultatet af et kontinuerligt fokus på at nedsætte klimaaftrykket og samtidig fastholde den gode oplevelse for gæsterne. Vi har talt med hoteldirektør Nina Carlslund om hotellets arbejde med bæredygtighed.

”Udvælg de områder, I ikke nødvendigvis er bedst til, ellers bliver I ikke bedre,” indleder Nina Carlslund, hoteldirektør på Scandic Aarhus City.

Når snakken går på bæredygtighed, har hotellet afprøvet det meste og er især drevet af idéer fra medarbejderne og en kollektiv lyst til at forbedre sig. Det har ført til, at medarbejdere, ledelse og leverandører konstant udfordrer det bestående.

”Det er min holdning, at CSR ikke blot skal være en funktion i en virksomhed, men en integreret del af virksomheden. I Scandic-kæden er vi flere, som brænder for bæredygtighed, og det er netop vigtigt, at man har nogle ildsjæle, som brænder for det. Vores medarbejdere har taget udfordringen op om at være så bæredygtige som muligt, så vi har en virkelighed, hvor alle dele af virksomheden bliver set efter i sømmene,” siger Nina Carlslund.

Arbejdet med FN's verdensmål

For en hotelkæde med 280 hoteller kan strategiske beslutninger med fokus på bæredygtighed virkelig flytte noget. For mindre virksomheder, hvor det måske ikke er så oplagt hvilke elementer man kan skrue på for at blive mere bæredygtige, henviser hoteldirektøren til de 169 delmål under FN’s 17 verdensmål og selvfølgelig andre virksomheders erfaringer.

”Verdensmålene har 169 delmål, som er mere konkrete på handling end de 17 verdensmål er i deres beskrivelser. Find inspiration i delmålene ud fra en dansk kontekst og lad dig også inspirere af andre virksomheder. Der er ingen, der er verdensmestre i bæredygtighed, men man skal turde kaste sig ud i det og se det som en udfordring der skal løses,” lyder rådet fra Nina Carlslund.

Bæredygtighed er sund forretningsmæssig fornuft

At flytte sin virksomhed i en mere bæredygtig retning er sund fornuft i både en klima- og forretningsmæssig henseende. Dels er der skærpede krav fra lovgivning, kunder og leverandører, men som arbejdsgiver er der er også god grund til at arbejde med sin bæredygtige profil.

”Vi oplever, at medarbejderne er med på idéen og bliver motiveret af at være med til at gøre en forskel. Og bæredygtighed handler jo ikke kun om klima. Vi arbejder meget med inklusion og mødes med glæde og loyalitet, når vi også skaber jobs til mennesker med funktionsnedsættelse eller ansætter udlændinge som får danskundervisning som en del af ansættelsen,” siger Nina Carlslund, som opfordrer virksomheder til at tænke i den tredobbelte bundlinje med fokus på både samfund, klima og økonomi.

Skal man flytte sin virksomhed i en mere bæredygtig retning, er der noget at tage fat på for alle virksomheder. Tag et kritisk kig på virksomhedens CO2-udledning eller tag ansvar for at ansætte lærlinge, hvis I gør brug af faglært arbejdskraft. Det behøver ikke være raketvidenskab af udvise ansvar.

”Vi er blevet positivt overrasket over, hvor mange steder vi har kunnet optimere på bæredygtigheden uden at det påvirker gæsternes oplevelse negativt. Jeg tror, at de fleste virksomheder vil blive overrasket over potentialet for forbedringer, uanset størrelse eller branche. Jeg håber, at vi kan inspirere andre virksomheder ved at understrege, at det er givende for både virksomhed og medarbejdere at tage udfordringen op,” afslutter Nina Carlslund.

---

Scandic Aarhus City arbejder primært med verdensmålene 8, 12 og 13. Målene 5, 6, 10 og 11 er dog også i spil.

Udvalgte tiltag hos Scandic Aarhus City:

 • Hotellet er er Svanemærket med skrappe miljøkrav i alle relevante faser af produktets livscyklus
 • Fokus på inklusion af mennesker med funktionsnedsættelse eller udenlandsk baggrund
 • Går efter bronzemærket i økologi
 • Har et mål om 60 % plantebaseret mad
 • Affald sorteres i 18 fraktioner
 • Tester aktuelt et system til at nedsætte gæsternes vandforbrug
 • Investering i LED-pærer og andre strømbesparende initiativer
 • Frivilligt sundhedsprojekt for alle medarbejdere
 • Udtjente møbler og tekstiler sendes til genbrug
 • Restauranten er med i TooGoodToGo
 • Anvender så vidt muligt lokale råvarer i restauranten
 • Fire bistader på taget
 • Hotellets økologiske kaffegrums anvendes til at gro økologiske østershatte på Aarhus Ø

Om Scandic Aarhus City:

Scandic Aarhus City ligger i Østergade i Aarhus C og har 228 værelser og cirka 50 medarbejdere. Hotellet blev i 2021 kåret som Danmarks mest klimavenlige hotel.

Scandic Aarhus City er en del af Scandic-kæden, som er Nordens største hotelkæde med et netværk af 280 hoteller i drift og under udvikling, fordelt i 6 lande.

www.scandichotels.dk/


Lobbyen på Scandic Aarhus City:

Scandic1

Bistader på taget:

Scandic3

Solceller på taget:

Scandic2