11. januar 2021

Kompensation, gennemskuelige hjælpepakker, daginstitutioner og genåbningsplan topper agendaen

Med udsigt til forlængelse af de aktuelle restriktioner er der især fire elementer, der fylder på Erhverv Aarhus’ erhvervspolitiske dagsorden på vegne af erhvervslivet.


Kompensationspakkerne skal virke hurtigst muligt

For det første skal regeringen have overbevist EU-Kommissionen om, at den skal hæve loftet for, hvor meget virksomhederne kan få udbetalt i kompensation under coronakrisen. Derudover skal Erhvervsstyrelsens behandlingstid på ansøgninger forbedres drastisk. Alt for mange virksomheder venter stadig på kompensation og er efterladt i en uvis situation. Det kommer til at koste arbejdspladser, hvis dette ikke falder på plads i nærmeste fremtid.

Reviderede hjælpepakker uden stive regler

For det andet betyder det, at en forlængelse af passende hjælpepakker målrettet erhvervslivet skal på plads. Det er vigtigt at disse ikke flankeres af ugennemskuelige og stive regler for, hvordan man kan benytte dem. Det er fortsat er en udfordring for mange virksomheder, at de ikke kan gennemskue reglerne.

Vi foreslår også, at man afsøger mulighederne for et ”oplevelses-fradrag”, som vi kender det fra det højere håndværkerfradrag. Hvorfor ikke – i tillæg til håndværkerfradraget – se på mulighederne for en lignende model fx for kultur, restaurations - og oplevelsesbranchen? På den måde kan vi understøtte en hårdtprøvet branche og samtidig give borgerne mulighed for at gode oplevelser til færre penge i en til tider mørk corona-tid.

Daginstitutioner spiller en nøglerolle

For det tredje spiller landets daginstitutioner en vigtig rolle for at mange kan varetage sit job. Erhverv Aarhus og mange virksomheder er taknemmelige over, at det kan lade sig gøre at få passet sine børn, mens man passer sit arbejde. Daginstitutioner udgør dermed en samfundskritisk funktion, som betyder at f.eks. sundhedsvæsnet, dagligvarehandlen og rigtig mange andre sektorer og brancher kan holdes i gang.

Genåbningen skal koordineres

Man bør arbejde på at koordinere genåbningen af samfundet i takt med at vaccinen bliver udbredt. På den måde kan erhvervslivet og danskerne i al almindelighed indrette sig efter, hvad de kan og må i en given fase.


Erhverv Aarhus hører rigtig gerne fra jer, hvis I har input til de emner, vi sender videre til beslutningstagerne.