26. august 2021

Grønne fødevareudbud i Aarhus Kommune

Vil I være med til at transformere og styrke Aarhus Kommunes fødevaresystemers bæredygtighed?
Kan I tilbyde en udvikling mod flere varer, som har et lavere CO2 aftryk?

I efteråret 2021 skal Aarhus Kommune igen udbyde fødevareaftalerne. Som noget nyt vil aftalen blive opdelt på en økologisk frugt- og grøntaftale for køkkener, der kan aftage større mængder og en totalleverandør aftale, der dækker alle slags fødevareindkøb til de fleste af Aarhus Kommunes køkkener. Pris, kvalitet, forsyningssikkerhed og service betyder selvfølgelig en hel del, når der skal indgås store aftaler. Men denne gang vil der også blive kigget på, hvordan aftalen kan blive grønnere samlet set.

Udbuddet bliver et såkaldt ”Udbud med forhandling”. Det betyder, at der er mindstekrav, som skal opfyldes, krav som kan forhandles og konkurrenceparametre, hvor tilbudsgiver kan gøre sine særlige forcer gældende. Med denne udbudsform, vil Aarhus Kommune signalere interesse for samarbejde med erhvervslivet om bæredygtige løsninger.

Udbuddet vil bære tydeligt præg af byrådets vedtagelse af den klimavenlige fødevarestrategi, der indebærer:

  • 25% CO2 reduktion fra indkøbte fødevarer
  • 33% mindre madspild
  • Flere klimavenlige fødevarer ind i indkøbsaftaler


Dette skal opnås samtidig med, at maden er velsmagende, ernæringen tilpas og økologien mindst 60% i gennemsnit.

Men det er ikke nok, at råvarerne har et lavt CO2 aftryk. De skal også være transporteret med mindre udledning af CO2 og være indpakket bæredygtigt i genanvendelige materialer. Som noget nyt, undersøger vi også markedet for mere dyrevelfærd, fx langsomt voksende fjerkræ, plads og mindre transporttid; ligesom der også er fokus på FN’s Verdensmål.

De nye klimavenlige kostråd anbefaler 100g bælgfrugter dagligt. Det er derfor et klart signal til erhvervet om, at Aarhus Kommune forventer at købe flere bælgfrugter i fremtiden.
En udfordring er, hvordan der kommer flere bælgfrugter og andre klimavenlige fødevarer ind i måltider, der smager godt.

Aarhus Kommune vil også gerne inspireres til at turde vælge noget nyt og udnytte muligheder i en digital fremtid: webinarer, podcasts, digitale besøg i marken eller havet, online kogeskoler, adfærdsdesign i indkøbssituationen, data for klimaaftryk på produkt- og fakturaniveau etc.


Har du en virksomhed, der matcher ovenstående, så er vejen ind til Aarhus Kommune gennem udbud. Kommunen indkøber stort set kun ad denne vej. Har din virksomhed et helt nyt og særligt innovativt produkt eller løsning, der kan gøre vejen til klimavenlige måltider kortere, tager vi gerne en dialog med jeres virksomhed. Kontakt venligst: bedreindkoeb@ba.aarhus.dk.

Aarhus Kommune håber, at kreative og innovative kræfter vil bidrage med ideer, inspiration og løsninger.