27. februar 2025

Høringssvar til markedsdialog vedr. etablering af paraply for den internationale indsats i Aarhus

Som en aktiv aktør på internationaliseringsområdet i Aarhus bidrager Erhverv Aarhus naturligvis gerne til Aarhus Kommunes forberedelser til et udbud om en paraply for den internationale indsats i Aarhus.

Erhverv Aarhus har siden etableringen af International Community i 2008 netop haft internationalisering af byen som et dedikeret fokusområde. I 2023 blev den østjyske afdeling af HEADSTART Career også en del af indsatsen. Dermed favner vores samlede internationaliseringsindsats i dag en lang række aktiviteter, som bidrager til, at erhvervslivet nemmere kan tiltrække, modtage og tilknytte de internationale medarbejdere, som de har behov for.

Opbakning til strategi og paraply-enhed

Erhverv Aarhus har i et tidligere høringssvar udtrykt fuld opbakning til den nye strategi, da den netop tilgodeser erhvervslivets stigende behov for arbejdskraft – faglært som ufaglært, højtuddannet og specialiseret. Det er helt rigtigt set, at vi som by skal skrue op for internationaliseringsindsatsen, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at kunne tiltrække de dygtigste hænder og hoveder i hård konkurrence med andre byer og lande.

Aarhus Kommune, erhvervs- og arbejdsmarkedsorganisationer samt uddannelsesinstitutioner og en række andre aktører har længe arbejdet sammen om at styrke vilkårene for internationale borgere i Aarhus. Det gode samarbejde ser vi netop som kernen i strategien og dermed også for paraplyen.

Vi bakker derfor op om et samlende organ, der spiller områdets driftsaktører gode, forbedrer kendskabsgraden til de mange gode, eksisterende initiativer og samlet set løfter internationaliseringsindsatsen i Aarhus.

Organisering og input til markedsdialogen

Først og fremmest vil vi gerne fremhæve, at paraply-enheden i vores optik bør være et samlende organ på tværs af erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner, interesseorganisationer, myndigheder og Aarhus kommune, så alle væsentlige aktører på området kan blive inddraget i at løfte strategiens mål og gøre Aarhus til en endnu mere attraktiv international karrieredestination.

Samtidig vil vi fastslå, at vi ser Erhverv Aarhus, som en naturlig drivkraft af paraply-enheden – og det samme gør virksomhederne og organisationerne i vores Executive Committee. Vi betragter desuden Aarhus Kommunes Borgerservice, som en central aktør i enheden, f.eks. som associeret partner, da mange af strategiens indsatser og mål afhænger af Borgerservices mange gode tilbud målrettet internationale og ikke mindst fortsatte udvikling og prioritering. Vi er naturligvis åbne for yderligere partnerskaber i enheden.

Med afsæt i de konkrete spørgsmål i høringen byder vi nedenfor ind med vores synspunkter vedr. paraply-enheden:

Spg. 1: Hvordan kan paraply-enheden blive en samlende funktion og skabe mere synergi mellem internationaliseringsaktiviteterne?

Paraply-enheden bør løftes af en eller flere eksisterende og anerkendte aktører på området med indgående kendskab til strategiens identificerede målgrupper. Det er også en fordel, hvis paraply-enheden i forvejen er en samlende organisation, som relevante aktører i forvejen er i dialog og/eller samarbejder med. Dermed er udgangspunktet for yderligere samarbejde og synergier stærkest.

Det er desuden væsentligt, at paraply-enheden fra start besidder know-how, kompetencer og erfaringer med at arbejde med tiltrækning, modtagelse og tilknytning af internationale medarbejdere og deres familier. Det organisatoriske ”skelet” bør bestå af eksisterende aktør / kerne af aktører for at undgå det første år går med organisatorisk kapacitetsopbygning.

Samtidig bør det være et væsentligt parameter, at paraply-enheden har tæt kontakt med strategiens identificerede målgrupper; internationale studerende, internationale medarbejdere og deres familier og de virksomheder, som har behovet for at aftage arbejdskraften. Det giver uden tvivl de bedste forudsætninger for løbende dialog, kendskab til behov og mulighed for at kommunikere til og med disse målgrupper.

Helt lavpraktisk bør paraply-enheden løbende kunne samle relevante aktører til møder og workshops, hvor der er fokus på videndeling, samarbejdsmuligheder, fundraisingmuligheder, fælles interessevaretagelse, eventuelle manglende initiativer og andre synergier.

Spg. 2: Hvordan kan paraply-enheden styrke synlighed og kommunikation af internationaliseringsaktiviteterne?

I forlængelse af ovenstående tætte dialog og samarbejde mellem relevante aktører betragter vi paraply-enheden som et samlende organ, der også kan fungere som en portal og kommunikationskanal for forskellige aktørers indsatser (events, seminarer, interessevaretagelse etc.). Dermed skabes der overblik over ”det internationale Aarhus”. Det skal bidrage til at forstærke synligheden og kendskabsgraden til de forskellige aktører og disses indsatser. Paraply-enheden kan med andre ord få status som den klynge eller hub, som er indgangen til det internationale Aarhus uanset om man er individ, virksomhed, organisation etc.

I forhold til strategiens mål er det dog væsentligt at være opmærksom på, at eventuel markedsføring i udlandet af Aarhus som en attraktiv international karrieredestination vil kræve, at der sættes midler af til indsatsen.

Spg. 3: Hvad skal der til for at paraply-enheden kan støtte op om fundraising til internationaliseringsindsatsen?

Fundraising af midler til relevante, nye projekter er et centralt element for at lykkes med strategien. Igen er det vigtigt at fremhæve at paraply-enheden bør besidde de rette kompetencer og erfaringer. Fundraising er et kompliceret område og mulighederne ændrer sig løbende. De seneste 2-3 år har der f.eks. været betydeligt færre af de regionale ”calls” i Erhvervsfremmesystemet, som ellers i flere år var med til at løfte indsatsen på området, ligesom Business Region Aarhus heller ikke bidrager på aktivitets/fundraisingniveau til indsatsen længere men i stedet har fokus på interessevaretagelse.

Derfor er det vigtigt at have erfaringer med fundraising fra andre puljer, fx interreg (EU) eller det private fondslandskab, så man løbende opfanger puljer, som kan løftes af paraply-enheden og/eller relevante aktører.


Det er samtidig en stor fordel, hvis paraply-enheden i forvejen har gode relationer til aktører, som er notorisk dygtige til at hente midler, f.eks. Copenhagen Capacity og Work Live Stay.

Vi mener desuden, at det er paraply-enhedens rolle at stå til rådighed for dialog og rådgivning med aktører om fundraising på det internationale område. Det bør dog naturligvis være op til den enkelte aktør at tage ejerskab over eventuelle projekter, som paraply-enheden ikke er en del af.

Endelig er det væsentligt at være opmærksomme på, at en del projekter kræver en betydelig sum i medfinansiering, hvilket kan gå ud over paraply-enhedens muligheder. Særligt hvis man vil blande sig i kampen om de største projekter. Det vil derfor være optimalt, hvis der findes en løsning om en

pulje, som kan anvendes til nye projekter, så aktørerne får mulighed for at byde på og realisere disse. Ellers skal paraply-enheden bestå af en eller flere organisationer, der er villige til og har mulighed for at medfinansiere. Uanset kan Aarhus få svært ved at konkurrere om de store projekter, da andre kommuner netop prioriterer medfinansiering.

Spg. 4: Hvordan kan paraply-enheden bidrage til en mere koordineret interessevaretagelse?

Som en samlende paraply-enhed er det oplagt, at enheden i sig selv udgør en vidensorganisation på området, som løbende er i stand til at samle relevante aktører og drøfte fælles dagsordener, herunder emner som bør adresseres til de rette beslutningstagere. Som nævnt indledningsvis ser vi paraply-enheden som et samlende organ på tværs af erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner, interesseorganisationer, myndigheder og Aarhus kommune og i dette krydsfelt er det netop muligt at koordinere interessevaretagelsen med gennemslagskraft.

Det er dermed også en fordel, hvis paraply-enheden har gode bånd til samarbejdspartnere landet over som f.eks. Copenhagen Capacity, SIRI, fagforeninger, Dansk Erhverv og Dansk Industri, hvis interessevaretagelsen vedrører nationale dagsordener på området.

Spg. 5: Er der andet, paraply-enheden efter din mening burde fokusere på?

Først og fremmest er det særdeles positivt, at der afsættes midler til at løfte strategiens foreslåede paraply-enhed. Paraply-enheden skaber gode forudsætninger for at byens internationale aktører i højere grad kan trække i samme retning og løfte byens internationaliseringsindsats.

I forhold til økonomien og den samlede strategi er vi samtidig opmærksomme på, at der samlet set umiddelbart ikke er sat midler af til at opnå alle strategiens mål og generelle ambitionsniveau. Vi mener derfor, at der bør afsættes yderligere midler til aktiviteter og udvikling af den centrale myndighedsservice.

I forlængelse af dette, mener vi, at paraplyen bør tilgodeses med funding i hele strategiperioden frem til 2030, eller så længe det er nødvendigt, da det kræver en vedvarende indsats at løfte strategiens formål og målsætninger.

Vi mener endvidere, at paraply-enheden med fordel indledningsvis kan definere strategiske pejlemærker, strukturer og processer for at skabe overblik over indsatsen og arbejde ind i strategiens mål. Det er f.eks. væsentligt at bringe relevante aktører sammen fra start, så man hurtigt kan løfte synlighed og skabe synergier og samarbejder mens indsatser vedr. f.eks. fundraising og interessevaretagelse kan få yderligere fokus, når paraply-enheden er fasttømret.

I forhold til strategiens kommunale aktiviteter, vil disse formentlig forudsætte særskilt bevillinger fra Aarhus Byråd (det er kommunale opgaver), da disse ikke vil kunne forventes finansieret gennem ekstern funding.

Paraply-enheden bør være særligt opmærksom på strategiens initiativer vedr. ’synlighed og markedsføring af Aarhus som karrieredestination for internationale’, ’job til medfølgende partner’ og ’tilknytning af internationale studerende’, da disse har stor betydning for at kunne opnå strategiens måltal. Disse indsatser vil veje tungt, når vi kigger på, hvor mange internationale medarbejdere, vi lykkedes med at tiltrække og tilknytte. Vi betragter især herboende, internationale studerende som en nøglemålgruppe ift. at dække behovet for arbejdskraft.

Vi mener, at paraply-enheden bør fokusere på, at vi står over for en stor opgave i forhold til at få flere små og mellemstore virksomheder til at ansætte internationale medarbejdere for at dække behovet for arbejdskraft og sikre deres forretning på længere sigt. Undersøgelser understreger, at vi i løbet af få år står over for en endnu større udfordring med mangel på arbejdskraft, så der er også en vigtig ”oplysningsopgave” forbundet med at få flere virksomheder til at betragte internationale medarbejdere som en del af løsningen. I denne forbindelse er det også vigtigt, at paraply-enheden kan medvirke til at klæde SMV’er på ift. lovgivning og forpligtelser ifm. rekruttering af internationale medarbejdere. Derfor bør paraply-enheden have tæt kontakt til byens brede erhvervsliv, da det er dem, som har eller får et stigende behov for at aftage arbejdskraften.

Vi mener også, at paraply-enheden ikke bør være en ny medlemsorganisation og dermed en konkurrent til eksisterende initiativer. Eventuel medlemsfinansiering må i så fald drøftes med eksisterende medlemsfinansierede organisationer. Flere af vores tætte samarbejdspartnere er tydelige omkring, at de ønsker én fokuseret medlemsindsats, og derfor ikke anser det for realistisk eller en god løsning at være medlem flere steder i forhold til internationaliseringsindsatsen.

Slutteligt bør det tydeliggøres, hvor det formelle ansvar for opfølgningen på selve strategien, målopfyldelse osv., skal ligge.

Samlet set ser Erhverv Aarhus – herunder International Community og den østjyske afdeling af HEADSTART – sig selv om en væsentlig aktør i en paraply-enhed. Vi ser derfor frem til at indgå i yderligere dialoger med potentielle samarbejdspartnere og komme med et bud på vores rolle i paraplyorganisationen. Vi ser desuden frem til den videre proces og dialoger om udmøntningen af strategien og paraply-enheden, og vi står naturligvis til rådighed for yderligere bemærkninger.

Med venlig hilsen

Erhverv Aarhus

EAA

Med opbakning fra Executive Committee:

EC