Scandic the Mayor

International hotelkæde: Omtanke er nøglen til succes med internationale medarbejdere

At få succes med at ansætte internationale medarbejdere handler ikke kun om at finde de rette kompetencer, men også om at skabe en arbejdsplads, der er designet til at inkludere. Det mener hotellet Scandic the Mayor, hvor omtanke er blevet et centralt begreb i deres strategi for inklusion.

Med over 18 forskellige nationaliteter fordelt på 50 medarbejdere, er Scandic the Mayor i høj grad essensen af en international arbejdsplads. Faktisk begyndte ledelsen for mere end 10 år siden aktivt at arbejde med diversitet og inklusion og har siden udviklet strategier, der sikrer, at alle føler sig velkomne. Centralt for disse strategier er begrebet omtanke.

”I starten handlede det om at få internationale medarbejdere integreret. Men vi opdagede hurtigt, at det også gjorde os stærkere som virksomhed,” forklarer hoteldirektør, Marlene Kristensen.

I dag er international rekruttering en naturlig del af virksomhedens identitet, hvorfor der også bliver gjort et stort arbejde for at sikre inklusion og trivsel hos de internationale medarbejdere.

Konkret betyder det bl.a. at Scandic the Mayor afholder mange sociale arrangementer, og her handler det også nogle gange om at finde på noget, som ligger uden for de klassiske danske rammer.

”Det er ikke nødvendigvis alle, som er lige begejstrede for den klassiske danske julefrokost med masser af øl og snaps. Så må man være kreativ og finde på noget andet, som alle kan være med på,” fortæller Marlene Kristensen, og understreger at det hele handler om god kommunikation.

Omtanke i praksis

Omtanke er blevet et kernebegreb i både ledelse og daglig praksis. Det gælder ikke kun gæsterne, men også medarbejderne, hvor små detaljer gør en stor forskel. For eksempel har kæden samarbejde med kommuner og tilbyder danskundervisning i arbejdstiden gennem AOF. Dette tiltag skaber tryghed og understøtter integrationen, uden at det bliver en urealistisk forventning fra start.

”Vi er meget bevidste om, at dansk er et meget begrænset sprog, og derfor gør vi, hvad vi kan for at understøtte deres læring”.

Hotellet har skabt politikker, der understøtter inklusion. Et eksempel er frokostpolitikken, hvor lange borde og opfordringer til at blande sig fremmer sociale bånd på tværs af kulturer.

”Vi ved, at det kan være svært for internationale medarbejdere at opbygge sociale netværk uden for arbejdet, så vi gør en aktiv indsats for at nedbryde de barrierer,” fortæller Marlene Kristensen.

Ergonomiske øvelser om morgenen er endnu et konkret eksempel. Her tæller medarbejderne til 10 – ofte på dansk – men også på andre sprog, hvilket skaber et sjovt og inkluderende fællesskab, påpeger hoteldirektøren.

Et læringsrum for alle

Hotelkædens tilgang har også krævet en omstilling for danske medarbejdere.

”Vi arbejder meget med bevidsthed om bias og kulturelle forskelle. Det handler om at være bevidst om, hvordan forskellige kulturelle opfattelser spiller ind på den måde, man arbejder på. Jo mere bevidst man er om sine egne kulturelle koder og dårlige interne jokes, jo nemmere bliver det at finde en god balance i samarbejdet”.

Lederne gennemgår træning i blandt andet bias, hvordan man navigerer i kulturelle forskelle, og hvordan man skaber psykologisk tryghed, og det skal gerne forplante sig i hele organisationen.

”Det er en læringsproces. Vi asfalterer vejen, mens vi kører,” siger Marlene Kristensen og understreger, at det er helt i orden at begå fejl:

”Pointen er, at man gør forsøget og øver sig på at udvise omtanke ved at tage udgangspunkt i sig selv – også i de lidt trivielle hverdagssituationer”.

Her nævner hoteldirektøren et eksempel, som er nogle år gammelt, men som illustrerer ubekendte forskelle, hvor de på hotellet havde fryseren fyldt med is, der havde overskredet sidste salgsdato dagen forinden. Derfor samlede de alle kollegaerne til lidt hygge og en is, men hos nogle af medarbejderne ramte dette initiativ skævt, fordi det for dem sendte et signal om, at de ikke var gode nok til at få frisk mad.

For Marlene Kristensen var denne situation blot et bevis på, at omtanke er vigtig, når det handler om at blive bevidst om, hvilke signaler ens handlinger kan sende. Det var en påmindelse om, at der nogle gange er brug for, at man får forklaret tingene ordentligt, fordi det, der kan virke selvfølgeligt for én selv, måske ikke er det for en anden, så god kommunikation er også her meget væsentlig, afslutter hun.

Fakta om virksomheden

Scandic the Mayor er ét af Scandics hoteller beliggende på Park Allé i hjertet af Aarhus. Deres mål er at sikre unikke hoteloplevelser, som giver deres gæster lyst til at komme igen

Antal medarbejdere: 50