10. april 2025

Høringssvar til forslag om Grøn Mobilitetsplan på vegne af Business Park Skejby

Skejby er et vigtigt erhvervsområde med både domiciler, kontorhuse, Aarhus Universitetshospital, flere uddannelsesinstitutioner og et stigende antal boliger. Selvom vi anerkender kommunens overordnede mobilitetsvision for det samlede Aarhus, vil vi med dette høringssvar understrege, at Skejby har særlige infrastrukturelle og mobilitetsmæssige udfordringer, der kræver en skræddersyet tilgang, der er forskellig fra de løsninger, der er udarbejdet til for eksempel midtbyen.

Tre af Aarhus Kommunes styrkepositioner ligger i Skejby (sundhed, fødevarer, energi). Hvis
erhvervsområdet i Skejby fortsat skal være attraktivt for ambitiøse, videnstunge virksomheder – og hvis styrkepositionerne skal kunne forstærkes yderligere – er det vigtigt, at infrastrukturen følger med områdets udvikling og at der præsenteres både kortsigtede optimeringer og en langsigtet plan for områdets infrastruktur og mobilitet.

Behov for langsigtet mobilitetsplanlægning i Skejby

Skejby udvikler sig fortsat som erhvervsområde, og fremover også med flere boliger, og tiltrækker dagligt tusindvis af medarbejdere, studerende, patienter og besøgende. Dette skaber en høj efterspørgsel efter effektive og velkoordinerede transportmuligheder. 

En langsigtet mobilitetsplan specifikt for Skejby bør omfatte:

  • Forbedret kollektiv transport: Letbanen er et vigtigt aktiv, men integrationen med busser og flere direkte ruter er nødvendig for at forbedre tilgængeligheden, især for pendlere fra områder, der ikke er dækket af letbanen.
  • Optimering af vejnet og trafikafvikling: Trafikbelastning er en udfordring, særligt i myldretiden. Prognoser har tidligere vist, at der i 2030 vil være kritisk trængsel i og omkring Skejby. Investeringer i bedre vejplanlægning, optimerede signalanlæg ved nøglekryds og strategisk trafikstyring vil forbedre mobiliteten.
  • Øget cykelsikkerhed og infrastruktur: Skejby har mange vejkryds og høj trafikintensitet, hvilket gør området usikkert for cyklister på visse strækninger. Det er vigtigt med yderligere investeringer i dedikerede cykelstier og sikre krydsningsmuligheder.

Kortsigtede tiltag til forbedring af trafik og mobilitet

Mens en langsigtet strategi er nødvendig, kan flere umiddelbare forbedringer styrke mobiliteten i Skejby på kort sigt:

  • Optimering af vejnettet: Der opstår lange bilkøer i myldretiden, især på de centrale ind- og udfaldsveje. Mulige løsninger fra tidligere analyser inkluderer en ekstra venstresvingsbane fra Brendstrupgårdsvej til Randersvej samt en shunt fra Randersvej til Dusager.
  • Bedre skiltning: Nogle trafikanter oplever udfordringer med at navigere i området på grund af utilstrækkelig skiltning. Forbedret skiltning for bilister, cyklister og fodgængere vil forbedre flowet og sikkerhed. Det kan også synliggøre letbane og busser.
  • Optimering af signalanlæg: Der er behov for bedre trafikafvikling, der sikrer mindre ventetid for biler ved signalanlæg. Gerne optimeret til forskellige belastninger på døgnet.
  • Forbedrede krydsningsmuligheder for fodgængere og cyklister: Mange medarbejdere og studerende vil gerne cykle, men bliver afskrækket af usikre eller besværlige krydsninger. Forbedringer af gang- og cykelstier kan fremme mere bæredygtige transportformer.

Manglende investeringer og annullerede løsninger skaber usikkerhed

Der har tidligere været planlagt løsninger til at forbedre infrastrukturen i Skejby, men flere af disse er blevet aflyst på grund af besparelser. Det gælder bl.a. den planlagte BRT-løsning på Ringvejen samt forbindelsesvejen mellem Viborgvej og Søftenvej, som ellers ville have været en vigtig aflastning for trafikken til og fra Skejby. Det skaber usikkerhed om prioritering og rettidig omhu, når der først præsenteres løsninger, som så efterfølgende annulleres på grund af andre økonomiske prioriteringer. En mere konsekvent tilgang til mobilitetsplanlægning er nødvendig for at sikre langsigtede forbedringer.

COWI har på vegne af Aarhus Kommune besigtiget infrastrukturen i Skejby i 2023. På baggrund af besigtigelserne er der udarbejdet flere løsningsforslag. Vi opfordrer til, at Aarhus Kommune finder inspiration i disse løsningsforslag og til en start implementerer de forslag, hvor der er størst forbedringer at hente.

Konsekvenser af manglende handling

Hvis der ikke investeres i infrastrukturen, kan det have alvorlige konsekvenser for både erhvervslivet og klimaet:

  • Begrænset tilgængelighed kan svække erhvervsområdets attraktivitet og gøre det sværere at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.
  • Virksomheder oplever produktivitetstab på grund af forsinkede medarbejdere og irritation over køkørsel.
  • Manglende trafiksikkerhed for cyklister skaber farlige situationer og mindsker lysten til at udskifte bilen med cyklen.
  • Trængslen fører til unødvendig tomgangskørsel og dermed øget CO2-udledning.

Vi opfordrer Aarhus Kommune til at anerkende Skejbys særlige mobilitetsbehov og anvende en differentieret tilgang i planlægningen af fremtidens mobilitetssystem. Ved at adressere både langsigtede og kortsigtede udfordringer kan Skejby forblive et attraktivt og velfungerende erhvervsområde.

Vi ser frem til en fortsat dialog og samarbejde om bæredygtige mobilitetsløsninger for Skejby.

På vegne af Business Park Skejby advisory board

Erhverv Aarhus

Søndergade 4, 2. mf.

8000 Aarhus C

mail@erhvervaarhus.dk / www.erhvervaarhus.dk