Kommentar: Anders Winnerskjold løber fra mangeårig aftale med erhvervslivet
I den nu tidligere forligskreds bag aftalen om dækningsafgiften ærgrer vi os over, at borgmester Anders Winnerskjold pludseligt vælger at opsige en næsten 30 år gammel aftale med byens erhvervsliv. Der har i årevis – med skiftende borgmestre – været en klar aftale i forligskredsen om, at dækningsafgiften skulle udfases og bortfalde ved udgangen af 2028.
Erhvervslivet har loyalt bakket op – og også troligt betalt afgiften – siden 1997, hvor aftalen blev lavet for at sikre finansiering til en marselistunnel. Vi har altid haft et godt og konstruktivt samarbejde præget af åbenhed og fairness i forligskredsen.
Forligskredsen er derfor meget uforstående over for, at borgmesteren nu pludselig opsiger forliget så tæt på målstregen, og vi føler, at en stor portion tillid og troværdighed er blevet brudt med dagens udmelding fra borgmester Anders Winnerskjold.
Hos Erhverv Aarhus er man chokeret over processen og dette pludselige tillidsbrud:
”Vi har i Erhverv Aarhus altid været glade for samarbejdet omkring dækningsafgiften med tidligere borgmestre, og vi er derfor ærgerlige over, at man nu – meget pludseligt og uden nogen egentlig varsling eller mulighed for forhandling – vælger at ophæve samarbejdsaftalen,” lyder det fra bestyrelsesleder Mai Louise Agerskov.
”Vi blev til dagens møde i forligskredsen præsenteret for et ultimatum: Bak op om, at vi lader dækningsafgiften fortsætte uden slutdato – ellers bliver forligskredsen og aftalen ophævet. Vi ønskede at lade den nuværende aftale køre den aftalte periode ud, og så tage en drøftelse igen senere. Men der var ikke rigtigt noget at forhandle om. Og da vi ikke kan forsvare over for vores medlemmer, at erhvervslivet pålægges en ekstra afgift til evig tid, kunne vi naturligvis ikke bakke op om den nye aftale,” udtaler direktør i Erhverv Aarhus, Poul Dalsgaard.
I Aarhus Haandværkerforening er man ligeledes uforstående over for opsigelsen af forligsaftalen:
”I Aarhus Haandværkerforening kan vi på ingen måde forsvare over for vores medlemmer, at en 27 år gammel forligsaftale om at nedfase dækningsafgiften nu ønskes omskrevet af vores borgmester. At Anders Winnerskjold ønsker, at dækningsafgiften skal være blivende og ikke som forventet være afskaffet ved udgangen af 2028, er ikke et signal om, at man ønsker en erhvervsvenlig kommune,” siger Betina Halvorsen, direktør i Aarhus Haandværkerforening.
Hos DI Østjylland er man også ærgerlige over det, der er sket:
”Vi er ærgerlige over, at en 27 år gammel aftale, endda indgået med Thorkild Simonsen, nu bliver opsagt. Det vil uvægerligt få negative konsekvenser for udviklingen i Aarhus,” siger Anders Strange, bestyrelsesleder i DI Østjylland, og fortsætter:
”Vi ved, at dækningsafgiften er et grundvilkår, som virksomheder kigger på, når de skal beslutte enten udvidelse eller placering i en kommune. Derfor bliver Aarhus mindre attraktiv for virksomheder nu – stik imod kommunens ambitioner.”
Også i Venstre og Konservative i Aarhus – som ligesom Erhverv Aarhus, Aarhus Haandværkerforening og DI Østjylland også sad i forligskredsen indtil i dag – er man rystede over borgmesterens beslutning:
”I Venstre er vi rystede over, at den nye borgmester vælger at sprænge en 27 år gammel aftale med erhvervslivet og de borgerlige partier i luften. Det er et voldsomt tillidsbrud, der både sætter spørgsmålstegn ved borgmesterens troværdighed såvel som Socialdemokratiets interesse i et stærkt aarhusiansk erhvervsliv. To ud af tre kommuner i Danmark har allerede sagt farvel til den her skat på erhvervslivet. I Venstre frygter vi at det ultimativt kommer til at koste aarhusianske arbejdspladser og vækst,” siger formand for Venstre i Aarhus og Rådmand for Sundhed og Omsorg, Christian Budde.
”Det er meget bekymrende, at Socialdemokratiet pludseligt bryder en aftale med arbejdsmarkedets parter, der har holdt i 27 år. For Aarhusianerne vil dette betyde, at virksomhederne flytter til nabokommunen, så vi skal bruge mere tid i bilen og mindre med familien. Der tegner sig desværre et billede af en by, hvor SFs politik kommer til at definere retningen, hvis ikke det politiske flertal ændrer sig efter valget i november,” lyder det fra Nicolai Bang, formand for Konservative i Aarhus og Rådmand for Teknik og Miljø.
Ovenstående er en kommentar fra Erhverv Aarhus, Aarhus Haandværkerforening, DI Østjylland, Venstre og Konservative. Med i forligskredsen omkring dækningsafgiften var også FH Aarhus, som ikke er en del af denne kommentar.
Kontaktinfo:
- Christian Budde, formand for Venstre i Aarhus – mobil: 61 65 09 43
- Nicolaj Bang, formand for Konservative i Aarhus – mobil: 21 38 22 04
- Betina Halvorsen, direktør hos Aarhus Haandværkerforening – mobil: 21 44 86 12
- Anders Strange, formand i DI Østjylland – mobil: 25 32 32 76
- Mai Louise Agerskov, bestyrelsesleder i Erhverv Aarhus – mobil: 41 77 01 44
- Poul Dalsgaard, direktør hos Erhverv Aarhus – mobil: 40 30 00 20
Vi håber, at I vil støtte op om vores beslutning om at takke nej til at indgå i den nye aftale, hvor afgiften ville fortsætte på ubestemt tid, og hvor vi heller ikke længere ville blive involveret i, hvad pengene fra dækningsafgiften bruges til. Og så vil vi sætte pris på at modtage jeres tanker om sagen og høre, hvordan i ude i virksomhederne forestiller jer, at denne fortsatte afgift på erhvervslivet kommer til at påvirke jer.