2. oktober 2024

Opbakning til Cabis indsats målrettet socialt udsatte og sårbare på arbejdsmarkedet

Erhverv Aarhus, 3F Aarhus Rymarken og Fagbevægelsens Hovedorganisation Aarhus er blevet bekendt med, at Cabi allerede fra årsskiftet står til at miste sin bevilling på finansloven som et led i regeringens ambitioner om at nedbringe antallet af administrative årsværk i staten.

Det er vores overbevisning, at Cabis arbejde fremmer rummeligheden på arbejdsmarkedet, styrker virksomhedernes sociale engagement og hjælper med at dække erhvervslivets behov for arbejdskraft. Vi er desuden overbeviste om, at det er positivt for samfundsøkonomien, når vi lykkedes med at flytte borgere fra offentlig forsørgelse og ind på arbejdsmarkedet. Samlet set gavner Cabis indsats kommunekasserne, statskassen, erhvervslivet og den enkelte borger.

Derfor markerer vi i disse dage vores fulde opbakning til Cabi over for lokale politikere og på Christiansborg, hvor vi bl.a. gør opmærksom de negative konsekvenser, det vil medføre for socialt udsatte og sårbare på (kanten af) arbejdsmarkedet, hvis man vælger at fjerne bevillingen:

  • Hver eneste dag står Cabis medarbejdere ude ved landets virksomheder og jobcentre, hvor de bibringer viden og inspiration, så flere mennesker med udfordringer af helbredsmæssig eller social karakter bliver fastholdt eller inkluderet på arbejdsmarkedet.
  • I vores optik vil en besparelse på Cabi ikke kunne betragtes som en besparelse på statslig administration. Til gengæld vil det være en besparelse, som rammer nogle af landets mest udsatte ledige: Mennesker med handicap, sociale udfordringer og sårbare unge.
  • Besparelsen vil også ramme de mange virksomheder, særligt mange SMV’er, som går frivilligt ind i arbejdet med at tage et samfundsansvar og arbejder med S’et i ESG, men har brug for hjælp fra Cabi til at løfte indsatsen.
  • En ekstern evaluering af Cabi fra 2023 viser, at Cabi har opbygget en stærk og unik position på beskæftigelsesområdet i Danmark. Det er sket i kraft af markante resultater og de kompetencer og netværk, som Cabi har udviklet gennem mere end to årtier. Evalueringen, som er blevet skabt på baggrund af input fra 1.350 virksomheder, viser, at Cabi i perioden 2020-23 har medvirket til, at mindst 8.800 udsatte ledige er inkluderet i job i de pågældende virksomheder. Når den samfundsmæssige værdiskabelse for hver ledige, der opnår 25 timers beskæftigelse, er godt og vel 300.000 kr. årligt, betyder det, at Cabi blot skal bidrage til, at 58 mennesker om året kommer i arbejde, før Cabis samlede bevilling på ca. 20 millioner kroner er tjent hjem. Den samfundsmæssige gevinst risikerer at gå tabt.
  • Det er vores overbevisning, at Cabi er en stabil og professionel leverandør af viden og værktøjer, som bygger bro mellem virksomhederne og den kommunale beskæftigelsesindsats og implementerer forandringer i praksis. Cabi udgør således et vigtigt supplement og en støtte til andre offentlige og private aktører.
  • Hvis finanslovsbevillingen til Cabi fjernes, vil det kunne få betydelige konsekvenser for det rummelige arbejdsmarked i Danmark. Uden bevillingen vil Cabis muligheder for at fortsætte det gode arbejde som non-profit-organisation blive kraftigt reduceret.

Læs mere og engagér dig i debatten vedr. Cabis bevilling på vores LinkedIn-side