- Forside
- Nyheder
- 2024
- Høringssvar vedr. Udlændinge- og Integrationsministeriet høring over udkast til forslag til lov om ændring af udlændingeloven og lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl.
Høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af udlændingeloven og lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl.
Erhverv Aarhus arbejder for at skabe de bedste betingelser for det aarhusianske og aarhusregionens erhvervsliv – og her er arbejdskraft en af de væsentligste faktorer for virksomhedernes mulighed for at drive og udvikle forretningen. Det gælder i særdeleshed også i forhold til repats og international arbejdskraft, som dansk erhvervsliv har stort behov for for at kunne udvikle sig og skabe vækst og velfærd til gavn for samfundet.
Derfor er vi meget optagede af, at erhvervslivet har attraktive vilkår for at rekruttere og fastholde den (internationale) arbejdskraft, de har behov for, hvorfor vi også ser meget positivt på, at man fra politisk side ønsker at forbedre vilkårene for familiesammenføring. Jo bedre vilkår for arbejdskraft, jo stærkere står dansk erhvervsliv i den hårde konkurrence med udlandet.
Erhvervslivet har behov for arbejdskraft
Vi er i en kritisk overgangsperiode, hvor store årgange er på vej ud af det danske arbejdsmarked, mens der samtidig er for lille en årgang, der er på vej ind. Det betyder, at dansk erhvervsliv er afhængige af international arbejdskraft. Derfor har vi gennem mange år i regi af især International Community og senest også den østjyske afdeling af HEADSTART arbejdet på at forbedre det aarhusianske erhvervslivs muligheder for at tiltrække, modtage og fastholde international arbejdskraft og deres familier – og heriblandt inkluderer vi også gerne udlandsdanskere. Et arbejde, som vi også har samarbejdet med andre aktører og en række store virksomheder i Aarhus om.
Aarhus er i hård konkurrence med byer i andre lande om de dygtige internationale medarbejdere. Derfor skal vi sætte ind på alle parametre for at sikre, at Aarhus og Danmark forbedrer sin status som en attraktiv karrieredestination – også for internationale og udlandsdanskere, som i høj grad bidrager med kompetencer, som erhvervslivet efterspørger.
Opbakning til høringssvar fra Danes Worldwide
Erhverv Aarhus har haft lejlighed til at læse høringssvaret fra Danes Worldwide og vil gerne give vores fulde opbakning til deres høringssvar.
Vi ser eksempelvis også meget positivt på forslaget om en ny opholdsordning for medfølgende familie til hjemvendende udlandsdanskere med visse beskæftigelsesmæssige kvalifikationer. Det skal ganske enkelt være attraktivt for udlandsdanskere at vende hjem med familien, så de kan komme (tilbage) til Danmark og gøre brug af deres erhvervede kompetencer til fordel for dansk erhvervsliv og samfund. Alternativet er, at udenlandsdanskerne vælger at forblive i udlandet, og det kan de enkelte personer, dansk erhvervsliv og Danmark ikke været tjent med – særligt ikke, hvis udenlandsdanskerne ønsker at vende hjem.
Et væsentligt punkt er sprogkravet. Også her bakker vi op om, at reglerne skal gøres langt mere smidige, så danskere nemmere kan vende hjem uden at skulle leve op til irrelevante krav. Derudover bakker vi også op om Danes Worldwides syn på reglen om sikkerhedsstillelse i forbindelse med familiesammenføring. Den medfører besvær for de enkelte familier og mindsker alt andet lige deres velvilje over for at flytte til Danmark, og så udgør reglen om sikkerhedsstillelse også en administrativ byrde for kommunerne. Sikkerhedsstillelsen bør derfor som minimum halveres, som det også bebudes fra regeringens side.
Vi har desuden bemærket, at udenlandsdanskerne, som ønsker at vende hjem, og internationale, som kommer hertil, ofte omtales som én samlet gruppe – bl.a. med hensyn til ovenstående forhold. Her vil Erhverv Aarhus gerne understrege, at man bør se adskilt på de to grupper. Med det sagt, så har dansk erhvervsliv – i al fald inden for visse brancher – akut behov for arbejdskraft, og derfor bør vi lette forholdene for begge grupper, så det bliver nemmere for erhvervslivet at tiltrække, modtage og fastholde internationale medarbejdere, hjemvendte udenlandsdanskere og også familierne til begge grupper. Det skal være så let som muligt og behæftet med mindst muligt bureaukrati for erhvervslivet at tiltrække begge grupper – og så bør erhvervslivets behov og dømmekraft, når de ønsker at rekruttere de dygtigste hænder og hoveder, være styrende i forhold til de regler og vilkår, der er på området.
Regler og vilkår på disse områder skal kort sagt være så smidige som muligt, så dansk erhvervsliv kan få adgang til de kompetencer, som de vurderer, der er behov for.
Med venlig hilsen
Jesper Theil
Souschef, Erhverv Aarhus
+45 31536060 | jt@erhvervaarhus.dk
Om Erhverv Aarhus:
Erhverv Aarhus er en erhvervsforening, der arbejder for et attraktivt erhvervsklima for alle i Aarhusregionen. Vi er summen af alle vores 500 medlemmer på tværs af brancher og størrelser. Erhverv Aarhus har eksisteret siden 1862 og fungerer i dag som en uafhængig privatdrevet og medlemsfinansieret forening med fokus på erhvervspolitisk interessevaretagelse og et stærkt netværk mellem medlemsvirksomhederne.